Submenu

Diemen gaat door met inzameling plastic

512 keer bekeken 0 reacties

Waarom Diemen plastic verpakkingen, blik en drankenkartons apart blijft inzamelen.

Misschien heeft u er iets over gelezen of gehoord: in Amsterdam worden de verzamelcontainers voor plastic verpakkingen, blik en drankenkartons (PDB) verwijderd. Bewoners kunnen deze grondstoffen dan niet meer apart aanleveren, maar moeten deze weer bij het restafval doen. Vervolgens moeten bij de afvalverwerker AEB deze grondstoffen weer uit het restafval worden gehaald, het zgn. nascheiden. Waarom doen we dat in Diemen anders?

Bronscheiden

In Diemen scheiden we het plastic aan de bron: dat levert de meest schone stromen op, is relatief goedkoper en leidt tot het hoogste percentage recycling. Bovendien maakt bronscheiding inwoners bewust van de hoeveelheid afval, het maakt echt zichtbaar hoeveel verpakkingsmateriaal en grondstoffen je eigenlijk hebt. Dat kan weer helpen bij de preventie van afval, doordat mensen bij het boodschappen doen al kiezen voor minder verpakkingsmateriaal, bijvoorbeeld door zelf bakjes of zakjes mee te nemen.

Goed bezig!

We zijn met elkaar al goed bezig met het scheiden van afval. Ons PBD-afval is bijvoorbeeld nog nooit afgekeurd. Wij zetten ons als gemeente in om het inzamelen van grondstoffen makkelijker te maken. Inwoners kunnen voor de inzameling van PBD en oud papier gratis containers aan huis krijgen.

Diemen naar minder restafval

Alle gemeenten hebben de opgave om de landelijke VANG-doelstelling te halen van 100 kilo restafval per persoon per jaar in 2020. In 2025 nog maar 30 kilo. In Diemen leveren we op dit moment zo’n 230 kilo restafval per inwoner per jaar aan. Daarom is het belangrijk de hoeveelheid restafval te verminderen door de grondstoffen er aan de bron uit te halen. Met de keus voor nascheiding wordt het lastig om de VANG-doelstelling te halen.
In sterk verstedelijkte gebieden is vaak weinig of geen ruimte voor verschillende soorten containers. Om het aantal containers te beperken kiest men dan soms voor het nascheiden van PBD. PBD is tevens de enige stroom waarvoor nascheiden is toegestaan. Voor de andere grondstoffenstromen, zoals gft of papier, is bronscheiding noodzakelijk en verplicht.
 

Afbeeldingen

X (voorheen Twitter)

0  reacties

Cookie-instellingen